SPANCHA – нова серия вина на ВИ Рупел

ВИ Рупел намираща се в региона на Мелник в село Долно Спанчево представи новата си серия вина с интересно име “ Spancha“.

Най-напред да ви разкажа за името – преди много години испански благородник се заселва на мястото, където е построена Винарска изба Рупел, заради минералните извори и топлия климат. Тук той засажда първите лозя и основава селището „Спанча“, наречено по-късно с.Долно Спанчево. На етикета на серията е изобразен половината от шлемът на този испански благородник – рицар, за да напомня за мястото на произхода на това вино.

Серията се състои от 5 вина – две едно сортови вина от Мелник 55 и Санджовезе, а купажите са :

  1. Класически купаж между Мерло и Каберне Совиньон- неповторима комбинация.
  1. Купаж от Небиоло и Санджовезе – някои ще кажат това са два различни сорта от две различни области в Италия и може би не са добра комбинация, но те се отглеждат в България при особено подходящи климатични условия в една област – Долината на Струма, района на Петрич и Сандански. Идеално съчетание между ароматите и на двата сорта, много свежест.
  2. Купаж от Санджовезе, Мерло и Каберне Совиньон – познат в Италия като купаж „Тоскана“. Добавката на Санджовезе към класическата комбинация от Мерло и Каберне Совиньон се оказва наистина доста сполучлива, силно тяло с много плодови аромати.

Вината са подходящо съчетание с червени меса, дребен дивеч, паста със сирена.

Коментирайте,това е ваше право