hills-of-vines-on-vineyard-in-south-styria-region-2021-10-05-17-59-29-utc-min

С дълбоки традиции в производството на вино, в България се намират някои от най-старите винарски райони в света. Благоприятният климат, плодородните земи и древните практики се съчетават в производството на уникални и красиви български червени и бели вина с богати аромати и вкусове.

Повече информация за това как се прави качествено червено вино, може да откриете в статията тук.

Кои са винените региони на България?

Лозаро-винарските райони у нас се делят на Дунавска равнина, Тракийска низина, Черноморски и Странджански регион. Всеки от тях се отличава с уникални климатични условия и сортове грозде, които създават разнообразието на българските вина.

      1. Дунавска равнина

На територията на Дунавската равнина се намират едни от най-плодородните почви, които са подходящи за отглеждане на сортове, като Мерло и Каберне Совиньон. Районът е благословен с горещи лета и студени зими – перфектната комбинация за производство на плътни и ароматни червени вина.

      2. Черноморски регион

Близо до Черно море, климатът е морски, идеален за развитие на лозарството. Вината тук се славят със своята елегантна свежест и комплексност на ароматите.

      3. Тракийска низина

Тя е център на българското винопроизводство, където се отглежда местният български сорт Мавруд. Районът е известен с горещите си лета и меките зими, които създават отлични условия за произвеждане на силни вина с наситен червен цвят и характер.

      4. Странджански регион

Разположен в югоизточната част на страната, той е по-малко известен, но не по-малко важен. Тук климатът е силно повлиян от близостта до морето и планините, което дава възможност за производството на червени и бели вина с уникален характер.

Историческо наследство и модерни практики

Историята на винопроизводството се свързва с древните цивилизации, които са живели по нашите земи. От траките, които са отглеждали лозя и са произвеждали вино преди хиляди години, до римляните, които са популяризирали винопроизводството по време на своето управление, България винаги е била страна, в която тази напитка се е ценяла и като важна част от културата и религията.

  • траки – като най-старите производители в историята те са вярвали, че виното има лечебни свойства и е свещена напитка, която свързва човека с боговете;
  • римско влияние – след завладяването на тези земи, римляните въвеждат свои методи за отглеждане на лозя и производство, дори и за износ;
  • средновековни традиции – през Средновековието манастирите стават центрове, в които се съхраняват знанията и уменията за отглеждане и производство;
  • възраждане и модернизация – започва през 19-ти век, когато българските винопроизводители започват да прилагат нови технологии и да експериментират с различни сортове грозде;
  • съвременно винопроизводство – днес, България съчетава своето богато историческо наследство с модерни винопроизводствени техники и иновативни подходи.

Сортове грозде

Червените вина са сред най-популярните в нашата страна, като сортовете Мерло и Каберне Совиньон са основни в много райони. Маврудът, от друга страна, е уникален за България и се отглежда предимно в Тракийската низина. 

От Дунавската равнина до Странджанския регион, нашата страна продължава да утвърждава своето място на световната винена карта с всяка бутилка хубаво червено вино, изпълнено с духа на българските земи.