• История на винените региони в България

  С дълбоки традиции в производството на вино, в България се намират някои от най-старите винарски райони в света. Благоприятният климат, плодородните земи и древните практики се съчетават в производството на уникални и красиви български червени и бели вина с богати аромати и вкусове.

  Повече информация за това как се прави качествено червено вино, може да откриете в статията тук.

  Кои са винените региони на България?

  Лозаро-винарските райони у нас се делят на Дунавска равнина, Тракийска низина, Черноморски и Странджански регион. Всеки от тях се отличава с уникални климатични условия и сортове грозде, които създават разнообразието на българските вина.

        1. Дунавска равнина

  На територията на Дунавската равнина се намират едни от най-плодородните почви, които са подходящи за отглеждане на сортове, като Мерло и Каберне Совиньон. Районът е благословен с горещи лета и студени зими – перфектната комбинация за производство на плътни и ароматни червени вина.

        2. Черноморски регион

  Близо до Черно море, климатът е морски, идеален за развитие на лозарството. Вината тук се славят със своята елегантна свежест и комплексност на ароматите.

        3. Тракийска низина

  Тя е център на българското винопроизводство, където се отглежда местният български сорт Мавруд. Районът е известен с горещите си лета и меките зими, които създават отлични условия за произвеждане на силни вина с наситен червен цвят и характер.

        4. Странджански регион

  Разположен в югоизточната част на страната, той е по-малко известен, но не по-малко важен. Тук климатът е силно повлиян от близостта до морето и планините, което дава възможност за производството на червени и бели вина с уникален характер.

  Историческо наследство и модерни практики

  Историята на винопроизводството се свързва с древните цивилизации, които са живели по нашите земи. От траките, които са отглеждали лозя и са произвеждали вино преди хиляди години, до римляните, които са популяризирали винопроизводството по време на своето управление, България винаги е била страна, в която тази напитка се е ценяла и като важна част от културата и религията.

  • траки – като най-старите производители в историята те са вярвали, че виното има лечебни свойства и е свещена напитка, която свързва човека с боговете;
  • римско влияние – след завладяването на тези земи, римляните въвеждат свои методи за отглеждане на лозя и производство, дори и за износ;
  • средновековни традиции – през Средновековието манастирите стават центрове, в които се съхраняват знанията и уменията за отглеждане и производство;
  • възраждане и модернизация – започва през 19-ти век, когато българските винопроизводители започват да прилагат нови технологии и да експериментират с различни сортове грозде;
  • съвременно винопроизводство – днес, България съчетава своето богато историческо наследство с модерни винопроизводствени техники и иновативни подходи.

  Сортове грозде

  Червените вина са сред най-популярните в нашата страна, като сортовете Мерло и Каберне Совиньон са основни в много райони. Маврудът, от друга страна, е уникален за България и се отглежда предимно в Тракийската низина. 

  От Дунавската равнина до Странджанския регион, нашата страна продължава да утвърждава своето място на световната винена карта с всяка бутилка хубаво червено вино, изпълнено с духа на българските земи.

   

 • Как се прави бяло вино: основни стъпки и съвети

  Бялото вино е известно със своята свежест и аромат. Ако сте любител на виното или искате да опитате да направите свое собствено домашно бяло вино, в следващите редове ще ви представим основните стъпки и съвети за успешното приготвяне на бяло вино.
  Continue reading Как се прави бяло вино: основни стъпки и съвети

 • С какво се сервира шампанското?

  Шампанското може да се поднесе и с плодове. Освен с класическата комбинация с ягоди, може да го поднесете с всякакви други плодове, плодови салати. Сухото шампанско си хармонира добре с кайсии и праскови.

  Освен с какво ще поднесете шампанското, много е важно да обърнете внимание и някои други неща. Задължително сервирайте шампанското охладено в специални чаши. При отварянето на бутилката хванете здраво тапата и размърдайте бутилката, като я държите здраво. Отворете бавно тапата, като не е необходимо да я гърмите, а само трябва да се чуе характерния пукот. Разливането на напитката трябва да е внимателно.

 • Как се пие шампанско: няколко тайни, за които знаят само ценителите

  Празникът без шампанско не е достатъчно блестящ. Изхвръкналата тапа, мехурчетата в чашата и лекият гъдел по езика – така обичаме да посрещаме новата година.

  В суматохата покрай дунавското хоро и речта на президента обаче често ни се случва да съчетаваме шампанското с баницата с късмети или с последните хапки от новогодишната трапеза и не му позволяваме да разкрие цялата си прелест.

 • 10 професионални съвета за сервиране на пенливи вина и Шампанско

  1. Пенливи вина според тяхната сладост

  Пенливите вина се различават по съдържанието на добавена захар. По този критерии те се делят на: сладко – doux, полу сухо – demi-sec, сухо – sec, екстра сухо – extra sec, почти изцяло сухо – brut, изцяло сухо (без допълнителна захар, понякога извънредно сухо) – extra brut. В по-голямата си част, пенливите вина са неузрели, млади вина, които са по-кратко съхранявани от узрелите такива.

  2. Шампанското трябва да е добре охладено

  Пенливото вино има най-добър вкус, когато е добре охлаждано, достатъчно време преди отваряне. С охладител за вино и добавена студена вода шампанското може да се изстуди сравнително бързо до оптималната температура от 6ºC или 8ºC за по-качествените пенливи вина. Имайте предвид, че прекалено бързото охлаждане, особено на висококачествените пенливи вина, може да наруши техния приятен аромат и финес. След като извадите бутилката от охладителя с вода, не забравяйте да подсушите добре, за да не ви се изплъзва от ръцете.

  3. Безопасността преди всичко

  По време на освобождаването на предпазната телена закопчалка от тапата на бутилката, хванете гърлото и с цяла ръка и винаги дръжте палеца си върху тапата, за да си гарантирате, че няма да излезе, когато не трябва.

  По време на отварянето не насочвайте бутилката към себе си или към другите. Имайте предвид, че в бутилка пенливо вино се съдържат около 6 атмосфери налягане (същото каквото е и в гумите на двуетажен автобус или четири пъти по-голямо от налягането на въздуха в гумите на автомобил), а тапата може да се изстреля с до 50 км/ч. Лицевите и очни наранявания, причинени от неправилно отваряне на пенливи вина и шампанско изобщо не са рядкост.

  4. Завъртете бутилката

  Как да разпознаем професионалистът при отварянето на шампанско? Лаикът държи бутилката и върти тапата. Професионалистът държи тапата и върти бутилката!

  5. Дръжте бутилката наклонена

  В момента на отваряне на шампанското, дръжте бутилката наклонена под ъгъл 45º, така че повърхността на пенливото вино да е разположена почти до края на гърлото на шишето. Така налягането може да се освободи по-лесно и да се избегне силното изстрелване на струята и на тапата.

  6. „псссс“ вместо „поп“

  При качествените пенливи вина, вместо при отварянето да се чува звука „поп“, стремете се да плъзнете тапата много бавно, така че да се чуе леко „пссс“. Първият вариант може и да създаде известно настроение в компанията  и да е доста по-популярен, но истински правилният начин е с лекичкото „псссс“.

  7. Подходящи чаши за шампанско

  Качествените пенливи вина винаги следва да се консумират във високи чаши с формата на флейта или лале, а не в широките, ниски чаши, типични за червените отлежали вина.

  8. Почистете чашите

  Калциевите отлагания или примеси полепнали по стъклото, действат като разтворители на въглероден диоксид при допира си с виното и така лесно могат да компрометират вкуса и аромата на пенливото вино. Ето защо, винаги обръщайте внимание на почистването и полирането на чашите, в които ще го сервирате.

  9. Наливайте под наклон

  Ако наливате шампанското в изправена чаша, образувалите се балончета веднага ще поискат да излязат от нея. Поради тази причина правилното наливане на шампанизирани вина е като чашата се постави под наклон и тогава се налее виното. Така загубата на балончета е значително по-висока.

  10. Затворете

  Ако ще оставите част от пенливата течност в бутилката и за следващия ден, затворете я със специалните за това метални тапи за вино и охладете максимално добре. Дръжте в хладилника за не повече от 3 дни.

  Тези от вас, които не разполагат с подобен инструмент за затваряне, могат спокойно да използват и обикновена коркова тапа.

 • Шампанско и Просеко – каква е разликата?

  Всички сме пили или поне чували за просеко  или шампанско, но знаем ли каква е разликата между тях. Това са два популярни стила пенливо вино, но всеки един от тях много различен – технологично и стилово. Тук ще обясним основните прилики и разлики.

   

  Шампанско

  Шампан е апелация, регион, в североизточна Франция. Считан за производител на най-престижните пенливи вина в света, наричани също Шампанско. Тъй като през годините думата се превръща в нарицателно Французите формират CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne), който брани интереса на производителите и успява да прокара законово, само вино произведено в региона да има право да се нарича Шампанско.

   

  От какво се прави шампанско?

  Три са законово разрешените сортове грозде за направата на шампанско в Шампан:

  • Шардоне
  • Пино Ноар
  • Пино Мьоние

   

  Просеко

  Просеко е пенливо вино направено от сорта Глера отглеждано в североизточна Италия и е ферментирало в иноксов съд. Просекото притежава лека към средна интензивност в аромата с много отчетлива зелена ябълка и круша, леко тяло и средна към средна плюс киселинност. Нивата на захарност варират от най-сухо Brut до най-сладкото Demi-Sec, като средно ниво на захарност, а именно Extra Dry  е класическият стил. Ако видите на етикета Spumante, означава, че виното е напълно пенливо, а Frizzante с леко по-ниско налягане и газировка.

   

  Как се прави просекото?

  Ферментацията на виното, така наречената база, винаги се провежда при контролирана температура от 18С с цел да се съхрани плодовият характер и протича в продължение на 12-15 дни. Втората ферментация – тази, която газира виното, отнема месец на още по-ниска температура от 12С-15С, отново за да се съхрани плодовият вкус. След кратко време върху утайките (няколко седмици), пенливото вино се охлажда, филтрира и бутилира. Това е, няма изискване по закон виното да отлежава, защото акцентът е свежестта. Така Просекото постига по-достъпна, средна цена и се радва на огромна популярност по цял свят.  

   

 • Защо розето създава настроение?

  Вкус

  Вкусът на Розетата пък действа на вкусовите рецептори по уникален начин – сладостта на напитката прелива в свежи нотки, което предизвиква усещане за спокойствие, пълнота и щастие.

  Не на последно място всяко Розе има свой собствен характер, защото се прави от различни сортове грозде. Той придава на винената емоция индивидуалност и прави мига неповторим. Както знаем, Розето се приготвя от червено грозде по технологията за производство на бяло вино. А това е твърде специфичен процес, който дава възможност на технолозите да изявят своите артистични души и да вложат в Розето най-силната страст, на която са способни.

  Чаша Свищовско Розе, събрало топлина и нежност край брега на копринения Дунав, винаги е добър избор – и към обяда, и към вечерята, и просто така – за настроение.

 • Розе с балончета

  Има и пенливо розе. В различни региони по света, където се произежда пенливо вино, малка част от продукцията е посветена на него. В Шампан то е най-рядкото от четирите стилистики (другите три са Blanc de Blancs, т.е. бяло от 100% Шардоне, Blanc de Noirs, т.е. бяло от червените сортове Пино Ноар и Пино Мьоние, и микс от всички позволени сортове). Струва си да се отбележи, че Champagne AOP е единствената апелация, която позволява розе да се прави буквално чрез смесване на червено вино с бялo – в случая към пенливото бяло се слага сух Пино Ноар.
  В Италия имат Ламбруско и Франчакорта. Няколко сорта носят вариации на името Ламбруско, но така е кръстена и апелацията в северния регион Ломбардия, където се правят тези (обиковено) достъпни пенливи розета, а и червени. Традиционно в по-високия клас са другите такива вина, които отново идват от същия регион на Италия – апелацията е Franciacorta DOCG. Също като шампанските се правят по т.нар. традиционен метод, т.е. вторичната ферментация, от която идват балончетата, се случва в бутилка.
  Както се забелязва в портфолиото ни, има и розов пет-нат, което идва от Pétillant Naturel, т.е. естествено пенливи вина. Те се правят по древен метод, възникнал преди този за шампанско, който не включва филтрация. Резултатът? Леко мътно и много плодово пенливо вино.

 • Санджовезе

  Стил: Плодов

  Санджовезе е основният сорт, който свързваме с италианския регион Тоскана и с популярните по цял свят червени вина от апелациите Кианти и Брунело ди Монталчино. Направен на розе, сортът изважда оранжев оттенък, а на нос се долавят аромати на ягоди, зелен пъпеш, рози и праскова. Вкусовият профил е подчертано свеж с високи киселини. Може да се усети лека горчивина на финала, което подсилва усещането за сухо вино.

  Типично за: Тоскана (Италия)

  Съчетайте с: Марокански кус-кус с пиле, морски дарове

 • Пино Ноар

  Стил: Деликатно плодов

  Винената писателка Маделин Пукет хубаво го описва: „Пино Ноар е като дивата на гроздовото модно дефиле. Сортът е с непоносимост към каквато и да била метеорологична екстремност и е смятан за чувствителен и докачлив, но ако е в настроение, стои много секси в чашата.“ Да ви се допие ли или да ви споходят нечисти мисли след такова описание! Типично тези розета имат висока киселинност, съответно и свежест. Очаквайте меки и деликатни аромати на диня, малини, ягоди и мокър камък. Като цяло вината имат землистата характеристика, отличителна за червения Пино Ноар, съчетани с хрупкавостта и свежестта, които по-кратката мацерация запазват.

  Типично за: Лоара, Бургундия (Франция)

  Съчетайте с: Салата с козе сирене или ястия с ракообразни