Angel’s share Syrah 2016,MIdalidare Estate,12лв

Сорт: Сира 100%
Алкохолно съдържание: 14%
Произведени бутилки: 11300 бр.

Произход: Тракийска низина, България
Лозето се намира в местността Дабовец, с. Могилово, на около 250м. от северната страна на на Имението „Мидалидаре Естейт“.

Винификация:
Беритбата е проведена в средата на Октомври 2016.
Гроздето се бере в малки касетки по 10-12 кг и се охлажда в хладилна камера за 24 часа. След охлаждането гроздето се сортира ръчно на сортировъчна лента като се премахват всички некачествени зрънца. От сортировъчната лента гроздето попада по гравитационен път в неръждаема съд с обем от 500 до 5000 л. или дъбови бъчви за ферментация. Престоява около 10 дни на ниска температура като всекидневно се притискат зрънцата с цел в гроздовия сок да преминат аромати и цвят от ципата. Процесът се нарича студена мацерация. Следва повишаване на температурата и засяване с дрожди. Протича ферментация като на няколко часа се прави обливане при съдовете или ротация при бъчвите. След приключване на алкохолната ферментацията виното остава с твърдите части 1 до 4 седмици (процес, който се нарича постферментативна ферментация). След това се отделя от джибрите и се пълни в 225л френски дъбови бъчви. Протича млечно-кисела ферментация при контролиран температурен режим. Виното престоява около месеца в бъчвите. Следва бутилиране.
Вината в Мидалидаре Естейт не се обработват (всяка една обработка би повлияла на качеството на виното) и е възможно при процеса на стареене в бутилка да се образуват естествени утайки – малки бели „кристалчета“ при белите вина и багрилна материя при червените.

Характеристики: Красив пурпурен цвят с виолетови оттенъци.
Интензивен плодов аромат на зрели черни плодове. Доминират аромати на черна череша, черна боровинка и подправки. Също така аромат на натурален шоколад, черен пипер, зелени билки и много фин дъбов нюанс.
Плодово и сочно в устата. Вино с богата структура, стопени танини и с чудесна хармония между плод и свежест. Запомнящ се дълъг и пикантен финал.

Предложения за сервиране: Препоръчителната температура на сервиране е 16°C. Подходящо за всеки момент и разнообразие от храни – от ордьоври, сирена, сухи меса, месни ястия с плодов или сладък сос, до свежи, плодови или солени плодови десерти.

Коментирайте,това е ваше право