Чашите за вино – универсалност или надеждност ?

В днешно време винените любители и професионалисти търсят в дегустационните чаши универсалност и по-голяма прецизност,която да позволи максимална експресивност на различните видове вина. Основен елемент при избора им би трябвало да бъде оптимална здравина и надеждност. Устойчивостта на удар и големия брой пасажи в съдомиялна машина е един също така важен критерий. Производителите отчитайки този факт предлагат на пазара чаши, както солидни и здрави, така и от фини към по-фини( финния борд на чашата позволява максимална експресия на ароматите), благодарение на новите високотехнологични материали .Доскоро се неглижираше вида, формата и материалът , от който са изработени чашите. Много често вътрешният ръб на чашата провокира навеждане и различен ъгъл, от който виното попада върху различни части от вкусовите рецептори на езика.
Най-поливалентните брандове и с добро съотношеие цена-качество :

1. Spiegelau– продукт на немски производител, ненадминат блясък на кристала и изключителна еластичност и гъвкавост при удар(система анти-шок ). Малък недостатък е нейната тежина! Идеална за употреба със забележителна гаранция 1 500 пасажа в съдомиялна машина. Този модел е малкия брат на Expert, който е малко по- компактен. Квази универсална , както за бели , така и за червени вина. Само пенливите вина губят част от финеса и играта на перлите си. Нейната форма е голям коз за червени вина, тъй като подчертава плодовостта, а не алкохола.

2.Vinum de Riedel : Тази фамилна австрийска фирма е световен еталон в света на чашите за вино.
Тя е и една от първите,които предлагат една палитра от чаши заразличните сортове вина. Формата и тежината на чашата са оптимални. При пенливите вина се наблюдава бързо отваряне на ароматите и много дълга игра на перлите. При белите Ризлингът се откроява с максимална свежест, а при червените се запава максималната плодова експресия. ( само при вината от Gigondas-France се натрапва силно таниновата му структура)

0016357_zalto-denk-art-gravitas-omega-wine-glass

3.Universal de Zalto– италиaнска по произход,марката Zalto е ситуирана в Австрия. Дизайнът на серията Denk~ Art е бил вдъхновен от формата на земята- извивките на чашата следват според производителя ъглите на наклоненост на синята планета – 24 , 48 ,72 градуса. Лекотата и тънкостта на чашата са забележителни. Минус са нейната крехкост и чупливост- внимание със съдомиялните машини ! Universal e много подходяща за бели вина със силна минерална идентичност: ризлинг, траминер, совиньон. Червените са много изчистени и със свеж тон. Жигондас изпъква много елегантно за разлика от всички други чаши. Единствено Пино ноар не е в добра кондиция с натрапчив сухота във финала.За България може да видите тук:

4.In vino veritas Glass& CO Австрийската фирма за чаши основана през 2001год, насочена към професионалисти. Чашите и са елегантни и много здрави . Моделът е много подходящ за шампанско, подчертаващ финесът и играта перлите,ризлинг и шардоне. Пино ноарът се откроява със съвършена сортова чистота. Gigondas и Pessac-Léognan се открояват с цялото си богатство.

5. Tivoli de Leonardo -много популярна в Германия,тази чаша за дегустация е едновременно солидна и елегантнам с много добро съотношение качество-цена. Най-силния и коз е нейната удобност. Белите вина с тази чаша се отварят бавно . При червените за съжаление тази чаша е на границата на компромиса и компетентността. Нямат добра експресивност и се разделят накрая.

6.Arom~Up Fruity de chef & Sommelier : Базирана в региона Pas-de – Calais-фабриката Chef& Sommelier е разработила чаша с изключителен здрав и солиден материал-Kwarx. Тази чаша предизвиква оживени дискусии сред професионалистите от една страна, а от друга се откроява безспорно нейният финес и елегатност, рядко постижими при чаша с тези габарити. При шампанските вина тя разкрива малко по- еволюирали и узрели нотки, отколкото останалите чаши. Същото е впечатлението и при белите вина, най-вече при Ризлинг. Бемол обаче при червените вина- в устата стоят стегнати и затворени, а танините са груби и недобре интегрирани.

swissel

7. Aromes de Schott Zwiesel Тази известна Баварска марка е в сътрудничество с училището по сомелиерство в Кобленц Германия. Тази чаша много по- малка от предходните не е достатъчно убедителна по отношение на финес и елегантност. Единственото изключение : Chassagne- Montrachet стои добре отворено и свежо, с добре интегриран дъб. При пенливите вина перлите изчезват много бързо. При червените се натрапва агресивен алкохол , а при Pessac-Léognan,дъбови нотки, които пресушават устата .

8. L~exploreur classique de Lãtelier du vin– Още през далечната 2003 L ãtelier du vin вади модела Exploreur. В действителност чашата не е много ефикасна-белите губят интензитет, а червените са много стегнати и огрубени. При пенливите перлите изчезват много бързо. Голямо разочарование за чаша обещаваща ароматна експресия и емоция!
Марката Stolzle е специализирана в изработка на много добри копия на всички тези модели –разбира се на по-ниски цени.

One thought on “Чашите за вино – универсалност или надеждност ?

  1. Пиша този коментар с ясното съзнание, че съм пристрастен. Аз съм Riedel човекът в България. Статията се опитва да запознае читателите с най-широко познатите марки чаши. Има някои неточности, касаещи точните имена на фирмите, но това е без значение (смесени са имена на фирми и серии чаши). Това, което читателя трябва да знае, е че няма универсална чаша за всички сортове/видове вино. Поне, ако иска да си доставя удоволствие с всяка глътка. И в тази връзка, най-пълната и разнообразна гама от чаши, предназначена за всички видове вина е на Riedel, серията Sommeliers. Това е и първата серия чаши, направени с концепцията „чаша за всяко вино (сорт грозде). Започната през далечната 1956 година и официално предложена на публиката през 1973. Всички останали вървят в нейните стъпки. Част от тях може да видите тук: https://gourmethouse.bg/%D0%B1%D0%B0%D1%80-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE/%D1%87%D0%B0%D1%88%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE

Коментирайте,това е ваше право