ВИ Страцин – новата изба край Поморие

Винарска изба Страцин е разположена в района на Поморие – село Страцин. Притежава над 300 декара собствени лозя, като в сортовия си състав са включени най-известните сортове – при белите  Шардоне, Совиньон блан и Мускат, и червените – Каберне Совиньон, Мерло и Сира. Лозята са засаждани в периода между 2006-та и 2010-та година, като посадъчния материал е доставен от Франция. Сортовете, подложките и клоновете на лозите са подбрани индивидуално за всеки сорт, в  стремежа да създават висококачествени вина. Лозовите масиви са разположени в землището на Поморие и в района на винарната. Близостта на Черно море допринася за благоприятния климат на региона. Зимата е мека, есента е продължителна и топла, пролетта – прохладна, а лятото – топло и влажно.

Още с първите си сортови вина ВИ Страцин показа приятни свежи, ароматни и пивки бели вина и рубинени червени вина с лека текстура и аромати. Първата реколта им донесе доста награди от международни и български винени изложения –

Сребърен медал – Шардоне SOULMATEs 2016, Сира SOULMATEs 2016 от Concours Mondial de Bruxelles 2017

Два сребърни медала за две от вината от серия SOULMATEs – Совиньон Блан Розе 2016 и Chardonnay 2016
Два бронзови медала за Совиньон Блан Early Birds 2016 и Розе Early Birds 2016 от Шести Балкански винен фестивал – София

Изба Страцин е семейна изба. Краси и Марина – собствениците на избата се преплитат в мислите си,душата и действията си. Те създават  виното си с любов и желание, тяхната приятелска дружба по между им и технолозите води до техните успехи.

Коментирайте,това е ваше право