Винифициране и отлежаване на вино в делва

delva1

Произвеждат се в Италия-областта Тоскана от специална глина богата на силиций,която осигурява отлична водонепропускливост. Делвите – да не се бъркат с амфорите са с равно дъно и по-тумбести като форма , са подходящи за винифициране и отлежаване предимно на червени вина. Както яйцата от бетон са подходящи предимно за бели вина !

При делвите фините утайки се разполагат много бързо на дъното на съда, докато при яйцето винената мъст е в постоянно движение. Нещо повече при всяка промяна на атмосферното   налягане фините утайки в яйцето от бетон са постоянно движение – хоризонтално и вертикално !Ключов момент при делвата е материалът – печената глина. Тя осигурява естествен(натурален) контакт с виното.  Не се налага обработката на стените на делвата с епоксидна смола. Получените вина са кристално чисти и с автентични аромати .Обикновено са необходими 2 делви от 300 литра. Преди да се използват от фирмата производител в Бордо препоръчват да се напълнят за 48 часа с вода, за да се овлажни  глината. Преди зареждане гроздето с цели зърна(ронкано) престоява около една седмица в хладилна камера при температура -1 градус.

delva

Отлежаването в делва е поне 1 година.Тя е снабдена със специален отвор за пълнене ,изработен от блиндирано стъкло, който е антисептичен и отвътре е снабден със специален серист тампон, който предпазва виното от окисление.Получените вина са много концентрирани – богати на алкохол и аромати. Открояват се силно чистотата на плода и особено тероара. При вина винифицарани и отлежали в делва виното е много мощно с аромати на сладка папрат и нотки на мащерка и розмарин,които предизвикват илюзия за местност покрита с храсти върху варовикови скали.При винифициране в дъб и отлежаване в делва, дървесината добавя приятна сладост и нотки на черни плодове.

 

3 thoughts on “Винифициране и отлежаване на вино в делва

Коментирайте,това е ваше право