Биологичните лозя в България

 

 

lozya

В тази статия искам да разкажа за винарска изба която от създаването и прилага процесите на отглеждане на лозя и винификация на бели и червени вина съгласно правилата за биологично земеделие.Пътувам към село Черногорово/област Пазарджик/,където се намира Ацолини Уайнъри/известна още като Нерагора – търговска марка на избата/.Малко след напускане на селото,на 4-5 км от ляво могат да се видят красивите лозови масиви на избата,а от дясно големи черешови градини.Самият собственик Масимо Ацолини,италиански предприемач занимаващ се дълги години с биологично земеделие, виждайки тази местност се впечатлява и придава желанието му да създаде свое собствено стопанство отглеждайки лозя,череши,ягоди,малини.

Района на село Черногорово е полупланински релеф,с канелено горски почви с дълбочина на почвения хоризонт от 30см до 4м в дълбочина,достигайки до андезитни скали.През 2006-2007 се засаждат първите лозя ,като до сега те достигат 740 дка. Засаждат се бели сортове Шардоне и Мускат Отонел,а червените са Мавруд, Пино Ноар, Каберне Совиньон, Мерло. Посадъчният материал е от Италия,като за сорт Мавруд е от български пепиниерни. Обработката на лозята е още от само начало на създаване – анализ на почвата за съдържание на хранителни вещества и наличие на микроорганизми,засаждане с гъстота от 560 лози в декар,повече лози с малък товар на лозата до 5-6 чепки.Естествено затревяване между редовото пространство,запазена храстовидна растителност на околните терени,както и канал за отичане на дъждовна вода-важна за естественото биоравновесие и поливане на лозята.

grob
Тук е погребан известен земеделец от 1960г,отговарящ за местното лозарско кооперативно дружество.

Растителна защита се провежда с разрешени от министерството на земеделието препарати подходящи за биологично земеделие.Основно това са мед и сяра съдържащи препарати.Подхранването на лозите се осъществява с биологично активни вещества – водорасли,листни торове,помагащи на лозята за тяхното възстановяване.Редовните летни резитби и манипулации като премахването на листа около чепката  за проветряването и, спомагат за проветряване на гроздето и недопускане на заболяването оидиум. Повечето от работата в лозята се извършва ръчно,поради ограниченията за използване на препарати за хербициди и инсектициди.Стремеж на избата е да съхрани максимално природното равновесие в лозето. Гроздето е естествено здраво,без нужда от специални грижи.Годишното производство на грозде е 500 т. Бере се в касетки,сортира се още на полето.Агронома Илиян Дадришки се грижи за доброто качество на гроздето и прибирането на реколтата по време на гроздобер.

izba

Преработването на гроздето става на етапи,в зависимост от захарността и титруемата киселинност на гроздето.Технолога Нурджихан Ахмедова се грижи за добрата винификация на белите и червени вина.Прилагат се стандартите за биологично винопроизводство,без добавка на излишни дози сулфити.Използват се съдове и техника от Италия.Първите вина са от реколта 2012г.,сортовете са Мавруд,Каберне Совиньон,Мерло/сериите Neragora,Cherno,Ares/,Пино Ноар/100% Grand Reserve/,а от белите сортове Мускат Отонел и Шардоне реколта 2013/серия Gea/.Логото на избата е глава на Тракийския войн Мавруд .

wines

Най-новото е производство на пенливо вино по традиционен бутилков метод от сорта Шардоне.

penlivi

 

 

 

Не пропускайте да посетите избата ако имате път в този район,има какво да разгледате и дегустирате.

Коментирайте,това е ваше право