Окото на яребицата – популярното име на розе от Прованс

rose-yarebica

Докато при белите и червените вина качеството им произтича изключително от качеството на гроздето, от което са направени, то при вино розе е точно обратното – 80-90% от него, зависят изцяло от винификацията му! В този ред на мисли розето е едно добре направено технически вино. Това е и причината цената му макар и бавно да е с тенденция да расте. Някои сортове са особено чувствителни на азотна недостатъчност, като мерло например. По тази причина се налага във фазата на прошарване на чепката да се третира с течен азот, които се абсорбира от листната маса и участва в метаболизма на лозата. Това влияе пряко на ароматичния му профил по- късно !

Три са основните компоненти, които определят потенциала на едно вино розе за дълго отлежаване: киселини, танини и захари.

Една от възможностите е как да се направи розе с дълго тяло и по-голяма мазнота, тоест розе с дълъг и продължителен батонаж, както при при Grand cru  от Бургундия. Образуването на суспензия от утайките, които се утаяват  на дъното на съдовете дават на розето дълъг потенциал за отлежаване и отчетлива мазнота.

Втората писта върху, която може да се работи са танините. Вино розе богато на танини ще има потенциал да отлежава по-дълго, от такова със слаби такива. В действителност поради кратката си мацерация или дори при липса на такава (директно пресоване), много от розетата се лишават от оптимална танинова структура, която силно влияе върху техния потенциал за отлежаване.

За да се насити розето с повече танини има няколко начина: Една по-дълга мацерация би дала отличен резултат – по-наситен цвят и материя  и дължина в устата.Втората възможност е отлежаване в дъб-дървесината на дъба ще насити розето с допълнителни танини и ще увеличи неговия потенциал за отлежаване.Трета възможност – работа със сортове богати на танини като мавруд, мурведър, гренаш ноар или дори – Тибурен ( Прованс) Тибуренът  е много стар ендемитен сорт , донесен в Европа от римляните от Азия.Има апелации като Tavel  например, които произвеждат само розе или Bandol-най-добрите розета на Прованса

Виното Розе –  една скъпа технология

Розето е скъпо технологично вино, което изисква скъпо оборудване, косумативи съпътсващи производството му,  като пневматични преси, висока консумация на електричество, хладилни инсталации, климатици и  различни техники за контрол на цвета му и други.Много винари, за да съхранят ароматите на розето винифицират при 11 даже 10.5 градуса, което често провокира стопиране на ферментацията. Това налага рестартиране на ферментацията с дрожди, ензими и ускорители, което допълнително оскъпява себестойността му.

rose-yarebica1

Разбивка на детайлите на бутилка розе :

  1. Винифициране  и отлежаване за бутилка- 0.58 цента за бутилка .
  2. Комерсализация и реклама -0.82 цента за бутилка.
  3. Бутилиране,опаковане, консумативи и др.-1.17 евро за бутилка.
  4. Грижи от вегетация на гроздето до гроздобер-1.22 евро за бутилка.

При средна цена за бутилка розе от 3.79 евро-относителния дял на винифицирането на вино розе е много малък !!!

От Чуждият Печат!

Коментирайте,това е ваше право